De gemeenteraad gaat achter gesloten deuren eens kijken waar de 152 asielzoekers (waarschijnlijk per jaar) moeten worden opgevangen. Daar wordt de gemeente toe gedwongen, en de gemeente wilde dat zelf. Achter gesloten deuren, want ja, het “moet van de spreidingswet, en we willen geen onrust veroorzaken”. Dus hebben de partijen die zo gretig de spreidingswet ondertekenden zoals CDA, VVD, GL en PvdA het liever onder elkaar over welke Wijkenaren nieuwe buren gaan krijgen.
Schuiven met het probleem dus, zeker nu de asielboot van de baan is. Een wanvertoning, die nergens voor nodig is. Er zijn in Wijk veel kiezers die graag asielzoekers opvangen, en er zijn mensen die het helemaal niet meer willen (een kwart ongeveer). Dus geef al die mensen hun zin. Dan is iedereen tevreden. Al in ons vorige verkiezingsprogramma stond dit:
We leggen een opvangregister aan van mensen die vluchtelingen in huis willen opvangen. Zo hoeven geen extra sociale huurwoningen te worden gebruikt. Mensen kunnen zich vrijwillig melden met hun opvangplek. Dat is een stuk socialer dan verplichte opvang bij andere mensen in de buurt.
Omdat er zoveel stemmers zijn op de eerder genoemde partijen moet er zo ruim voldoende plek zijn. Die mensen zouden niet wel graag opvangen, maar dat dan door anderen willen laten regelen? Dat zou narcistisch zijn. Nee, wij hebben alle vertrouwen dat de voorstanders van de spreidingswet hun verantwoordelijkheid nemen en zeker niet afschuiven op anderen. Dan zouden ze slechts voor de bühne deugen, en dat zal toch niet waar zijn?
Bij opvang willen wij de mogelijkheid gebruiken om een voorkeur voor het type asielzoeker te geven. Ons programma zei dit:
Wij willen onze opvangplicht gebruiken voor opvang van de meest kwetsbare vluchtelingen, om ze in Wijk een veilige haven te bieden. Daarom willen we in lijn met de “aparte opvang” motie van D66 uit 2016 vooral de kwetsbaarste vluchtelingen opvangen. Deze motie werd in de 2e Kamer met hoofdelijke stemming aangenomen door D66, Groenlinks, PvdA, SP, PvdD, Christenunie en SGP. Het gaat om de aparte opvang van homoseksuelen, lesbiennes, transgenders en de meest vervolgde religieuze groep ter wereld, de Christenen.
Hebben we in een motie gebruikt ook nog, waar geen andere voorstanders voor waren te porren. Want dat zou discriminerend zijn. En dat mag de gemeente alleen in gevallen als het die partijen uitkomt. En ze zijn vast niet narcistisch of hypocriet. Toch?
Geef een reactie